21 april 2022

Iets doen voor de maatschappij

Iets doen voor de maatschappij
Karlijn, vrijwilliger

Zou je iets over jezelf willen vertellen?

Natuurlijk. Ik ben Karlijn le Comte, 43 jaar oud, gehuwd en trotse moeder van twee jongens. Ik heb bijna 24 jaar op de TU/e gewerkt, maar vanwege RSI-klachten heb ik daar afscheid genomen. Ik ben nog steeds aan het revalideren. Een betaalde baan zit er helaas nog niet in, maar ik wil graag nuttig en van betekenis zijn, iets doen voor de maatschappij. Ook voelt het heel goed om ergens bij te horen. Via een vacature-site kwam ik ongeveer een jaar geleden als vrijwilliger bij Archipel terecht.

Je doet vrijwilligerswerk op de dagbesteding van Landrijt. Wat doe je precies en bevalt het?

Landrijt is een woonzorgcentrum voor mensen met bijzondere aandoening zoals Korsakov, jonge mensen met dementie of mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ik ben er iedere donderdagmiddag, de ene week gaan we bloemschikken en de ander week geven we het thema ‘natuur en buitenleven’ vorm. Als het buiten koud is, maken we bijvoorbeeld pompoensoep of mooie herfstcreaties. Bij mooi weer werken we in de tuin of we bezoeken een kinderboerderij. Mijn collega’s waarderen me en behandelen me hetzelfde als reguliere collega’s. Ik vind het dankbaar werk en voel me inmiddels goed thuis bij de Landrijt.

Vond je het spannend om ergens binnen te stappen waar je niemand kent?

Ja, best wel. Zeker omdat ik helemaal geen ervaring had met de doelgroep waarmee we werken. Bij het intakegesprek zeiden ze: ‘ben gewoon jezelf en dan komt het goed’. En het kwam goed! Cliënten leren mij beter kennen en ik hen. Sommige cliënten waren in het begin afstandelijk, maar langzaam maar zeker ontdooien ze en laten me toe. Dat vind ik mooi om te zien. Er is altijd een gediplomeerd medewerker dagbesteding bij, dus je staat er nooit alleen voor. 

Fijn om te horen!

Ik heb bij Archipel een evaluatiegesprek gehad om van twee kanten te bekijken of het vrijwilligerswerk bevalt. Lichamelijk kan het zwaar zijn, maar het is voor mij een uitdaging om uit te proberen hoe ver ik kan gaan. Ook leer ik er van alles over de cliënten en over bijvoorbeeld bloemen en planten. Voorlopig blijf ik dit mooie en dankbare werk doen terwijl ik aan mijn herstel werk.

vrijwilligers-maken-het-verschil-1.jpg