Meer dan medische zorg: de rol van de specialist ouderengeneeskunde
Wat doet een specialist ouderengeneeskunde bij Archipel eigenlijk? In de ondersteuning en zorg voor mensen met de ziekte van Huntington draait het om veel meer dan alleen medische beslissingen. Peronneke Slaats geeft een inkijkje in haar veelzijdige rol: regisseur van behandeling, schakel tussen disciplines, opleider én luisterend oor. Ze laat zien hoe je als specialist verschil maakt in het leven van mensen met een complexe zorgvraag.
Samen werken aan kwaliteit van leven
Peronneke Slaats is specialist ouderengeneeskunde bij Archipel Landrijt. Ze werkt met mensen die te maken hebben met complexe aandoeningen zoals de ziekte van Huntington of dementie op jonge leeftijd. Wat haar drijft? De kracht van multidisciplinaire samenwerking. “In deze zorg werk je met collega’s die dezelfde toewijding voelen. Samen kijk je niet alleen naar medische mogelijkheden, maar vooral naar wat iemand écht nodig heeft om kwaliteit van leven te ervaren.”
Peronneke werkt op de afdelingen met mensen met de ziekte van Huntington en valt ook regelmatig in op de Huntington-polikliniek. “Wat ik mooi vind aan dit werk, is dat je verder kijkt dan alleen de ziekte. Je zoekt samen met het team naar wat wél kan. Daarbij is afstemming tussen behandelingen en een gezamenlijke focus op iemands hulpvraag of behoefte aan kwaliteit van bestaan essentieel.”
Slaapproblemen: vaak onderschat, nooit onbelangrijk
Een voorbeeld waarbij die samenwerking het verschil maakt, is bij slaapproblematiek – iets waar 90% van de mensen met Huntington mee te maken krijgt. “Iedereen weet hoe vervelend slecht slapen is. Bij Huntington is dat vaak extra complex.”
Slaapproblematiek heeft de speciale interesse van Peronneke en haar enthousiasme in het verbeteren van slapen heeft zij gedeeld met het multidisciplinair team. Onlangs hielp ze samen met het team twee cliënten vooruit: “Bij de een ontdekten we dat het bestaande slaappatroon juist onrust veroorzaakte. De ander bleek last te hebben van een slaapstoornis als bijwerking van medicatie.” Psycholoog, ergotherapeut en zorgteam trokken samen op, met zichtbaar resultaat. “Zo’n klein succes geeft enorm veel werkplezier.”
Toekomstgericht opleiden
Naast haar werk op de afdeling is Peronneke ook opleider van nieuwe specialisten ouderengeneeskunde. “De zorg voor mensen met een complexe combinatie van neurologische en psychiatrische problemen biedt een unieke leeromgeving. We laten jonge collega’s kennismaken met álle dimensies van deze intensieve zorg.”
Dat vraagt ook iets van het team, bijvoorbeeld bij wisselingen van basisartsen. “Maar als specialist blijf ik een vast gezicht. En door kennis te delen, blijf ik zelf ook scherp. Het dwingt me na te denken over waarom ik dingen doe. En het is gewoon mooi om mijn passie voor dit vak over te brengen op de nieuwe generatie.”
Peronneke Slaats is specialist ouderengeneeskunde en werkt in Archipel Landrijt met mensen met bijzondere en complexe aandoeningen zoals de ziekte van Huntington en Dementie op jonge leeftijd. Ze houd van de multidisciplinaire samenwerking. “Bij het werken met de doelgroepen werk je samen met mensen met dezelfde passie, samen kijk je naar het geheel en zoek je naar mogelijkheden om iemand zo goed mogelijk te ondersteunen. De kennis en expertise van de collega’s is groot en dit daagt ook uit om zelf je expertise te blijven ontwikkelen”.
Peronneke werkt op een van de afdelingen van Landrijt met cliënten met de ziekte van Huntington en neemt soms haar collega Paul van Roosmalen waar op de polikliniek. Het werken met deze doelgroep ervaart ze als heel prettig. “Als specialist ouderengeneeskunde richt je je niet alleen op de medische (on) mogelijkheden maar kijk je naar wat belangrijk is voor iemand en hoe daar de behandeling bij past. Je draagt zorg voor voor de afstemming van de verschillende behandelingen en de gezamenlijke focus op het doel. Dat doel kan een ervaren probleem zijn of een behoefte beide gericht op kwaliteit van leven”.
Slaap
Een mooi voorbeeld van een probleem waarvoor de samenwerking zo belangrijk is vindt Peronneke slaapproblematiek. Bij de ziekte van Huntington komt bij 80% van de mensen slaapproblematiek voor. Slaapproblemen kunnen een grote impact hebben op iemand. Iedereen weet hoe vervelend het is als je niet goed kan slapen”. Slaapproblematiek heeft de speciale interesse van Peronneke en het enthousiasme in het verbeteren hiervan wordt gedeeld met het multidisciplinair team. “Onlangs hebben we zo in korte tijd twee cliënten geholpen, de ene door het verlaten van het slaappatroon waardoor deze client niet in de nacht wakker werd en de andere door een nieuwe slaapdiagnose te stellen die ook als bijwerking van bepaalde medicatie gezien kan worden”. In beide gevallen werd er intensief samengewerkt met psycholoog, ergotherapeut en uiteraard het zorgteam, zo verteld ze. Voor Peronneke zijn dit soort kleine successen een belangrijk onderdeel van het werkplezier.
Opleiden
Een andere interesse van Peronneke is het opleiden. Binnen Archipel is zij ook een van de opleiders van specialisten ouderengeneeskunde. “De doelgroep afdelingen hebben veel te bieden om ook de nieuwe generatie kennis te laten maken met alle dimensies van deze complexe zorg”. “Het is hierbij de uitdaging om zowel het leereffect als de continuïteit en vertrouwdheid met de behandelaren in het oog te blijven houden”. Dit betekend voor de afdeling dat ze af en toe een wisseling hebben van de basisarts, maar dat de specialist ouderengeneeskunde wel de stabiele factor blijft. Voor haar zelf is het opleiden ook een manier om bezig te blijven met de toekomst van zorg en mee te gaan in de ontwikkelingen. “Doordat je dingen uitlegt en vragen krijgt ben je meer bewust waarom je dingen doet en of dat dat nog wel logisch is. Daarnaast is het leuk om mijn mooie vak te delen met evenzo enthousiaste jonge collega’s”.