Contactformulier
15 mei 2023

Ik kan er éven niet op komen...

Ik kan er éven niet op komen...
Demi, Helpende Plus bij Fleuriade

Demi houdt enthousiast vier kaarten omhoog. “Hier gaat het over. Een van mijn collega’s heeft deze tool bedacht voor een bewoner met afasie. Als deze bewoner niet goed uit haar woorden komt, raakt ze soms gefrustreerd en wordt het probleem alleen maar erger. Begrijpelijk. Als dat gebeurt stellen wij een gesloten vraag en dan kan mevrouw vervolgens een rode of groen duim aanwijzen of een emoticon. Zo weten wij wat ze bedoelt of hoe ze zich voelt. Geen hogere wiskunde maar wel heel bruikbaar.”

Cliënt in regie

Demi: “In ons team heeft ieder teamlid een onderwerp waarvan diegene de kartrekker is. In mijn geval is dat: ‘cliënt in regie’. Zijn de wensen en behoeften van cliënten goed in beeld en wordt daar vervolgens ook naar gehandeld? In het verlengde hiervan kun je deze kaarten zien. Begrijpen we wat deze bewoner nodig heeft ook al kan ze zich verbaal niet uitdrukken? Heeft ze honger of pijn? Wil ze misschien naar het toilet? Mensen met afasie worden vaak niet begrepen en anderen zijn geneigd om antwoorden in te vullen. En dat is nou net niet de bedoeling want dat zorgt voor eenzaamheid en nog meer teleurstelling.”

"Mensen met afasie worden vaak niet begrepen en anderen zijn geneigd om antwoorden in te vullen."

“Bij Archipel word je gestimuleerd om dit soort initiatieven te bedenken en dat maakt het werken hier zo leuk. Zo’n initiatief gaat altijd in overleg met de behandelaren. Zijn zij akkoord, gaan wij aan de slag. We proberen het uit en na een tijd volgt een evaluatie: is dit passend bij deze cliënt of moet het toch anders. We werken nog te kort en nog niet consequent genoeg met deze kaarten om een conclusie te trekken over het exacte effect. Gelukkig begrijpt mevrouw wel wat de bedoeling van de kaarten is.”

De moeite waard  

En verder? Demi kan zich als Helpende Plus geen beter beroep voorstellen: “Ik hou van mijn werk! Mijn opa had dementie en ik heb gezien dat zijn gevoel van eigenwaarde door deze ziekte werd aangetast. Toen hij in een verpleeghuis werd opgenomen, zag ik hem opbloeien. Hij had een doel en voelde zich weer nuttig. De mensen die hier wonen zijn geen familie van mij maar ik geef oprecht om deze bewoners. Dat geldt voor mijn collega’s net zo. Samen doen we er alles aan om hen de beste zorg te geven en het leven de moeite waard te maken.”

Blijven leren

Demi is 26 jaar en werkt als Helpende plus bij Fleuriade voor mensen met complexe zorg- en ondersteuningsvragen. Het zijn bewoners die behoefte hebben aan intensieve verpleeghuiszorg. Binnenkort begint Demi aan de opleiding Verzorgende IG bij het Archipel College. In de toekomst wil ze zich blijven ontwikkelen en zou ze bijvoorbeeld graag een cursus voor werkbegeleider volgen.

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Meet & Match

Vacatures

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures