Contactformulier
25 juli 2022

Het leven loslaten…

Het leven loslaten…
Jaimy en Dianne van hospiceafdeling Kamillehof in Archipel Passaat

Van kruiden mag niet zomaar worden gezegd dat ze geneeskracht hebben tenzij het bewezen is, zoals bij Kamille. Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn rustgevende eigenschap. Daarom is de naam Kamillehof in Passaat zo goed gekozen. Hier wordt palliatieve zorg gegeven aan mensen met dementie. Dit gebeurt met veel liefde en in alle rust. Contactverpleegkundige Dianne Vullings en Jaimy Rooijakkers werken allebei op deze afdeling die recent is opgezet. Dit is hun verhaal.  

 

Dianne: “Er is een grote vraag naar palliatieve zorg voor mensen met dementie of een cognitief probleem met een levensverwachting korter dan drie maanden. Op dit moment verblijven er bij ons vier terminale cliënten en vijf cliënten met dementie die baat hebben bij een prikkelarme omgeving. We zijn op deze afdeling gericht op sfeer, rust en welzijn. Familie is altijd welkom. Ze kunnen ook blijven slapen als ze dat willen. We doen er echt alles aan om cliënten een waardig afscheid te geven. We weten hoe belangrijk dit is voor betrokkenen.”   

Een bijzondere plek

Jaimy: “Bij de Kamillehof ben ik verantwoordelijk voor welzijn en zorg en ben vaak in de huiskamer te vinden. Het is echt een bijzondere plek. Onze cliënten komen uit een thuissituatie of uit het ziekenhuis en passen niet zo goed in een regulier hospice. Wij hebben de kennis en kunde in huis om met mensen met dementie om te gaan. Bij ons komen ook overbelaste mantelzorgers weer tot rust en mogen ze eindelijk weer de dochter of de zoon van hun vader of moeder zijn.”

Onze cliënten komen uit een thuissituatie of uit het ziekenhuis en passen niet in een regulier hospice

Volgens Dianne en Jaimy is goed luisteren en meebewegen met de wensen van cliënten en familie erg belangrijk, net als snel kunnen schakelen omdat de samenstelling op de afdeling vaak verandert. Dianne: “Het belangrijkste is dat je een zorghart hebt, flexibel bent en affiniteit hebt met palliatieve zorg voor mensen met dementie. Daarnaast is het fijn als je een paar extra voelsprieten hebt en aanvoelt of je familie moet bellen of een arts, psycholoog of geestelijk verzorgen moet inschakelen. Ook moet je kunnen inschatten of je aanwezigheid bij het sterven gewenst is of dat familie privacy wil. Voor jonge mensen is dit werk minder geschikt omdat het ingrijpend kan zijn. Want hoe je het wendt of keert, het blijft lastig om afscheid van iemand te moeten nemen. Wennen doet het voor mij in ieder geval niet en dat is ook goed. Als het me niets meer doet, dan stop ik met dit vak.” 

Het leven loslaten

Jaimy: “Voor cliënten en familie spelen wij in een korte tijd een belangrijke rol. Familie vindt houvast bij ons en is blij met vertrouwde gezichten. Daarom zorgen we altijd dat op belangrijke momenten iemand van het vaste team aanwezig is.” Dianne: “Er wordt wel eens aan mij gevraagd of ik anders tegen het leven aankijk omdat ik veel met de dood te maken heb. Ik heb inderdaad veel mensen zien sterven. Soms moeilijk, meestal vredig maar het is altijd mooi om erbij te mogen zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om pijn en angsten weg te halen en het leven op een vredige manier vaarwel te zeggen. En ho, ik wil niet dood hoor maar ik ben niet bang om dood te gaan. Niet meer. Misschien is dat wel het grootste compliment dat ik mezelf en ons team kan geven.”  

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures