Contactformulier
11 april 2023

Geef het de tijd

Geef het de tijd
llse, verzorgende IG Archipel Nazareth

“Vandaag ben ik mijn badge niet vergeten, is wel leuk voor de foto toch?” Aan het woord is Ilse, verzorgende IG bij Archipel Nazareth. “Ik werk al vanaf mijn achttiende bij Archipel. Ik heb hier de versnelde opleiding Helpende gevolgd, heb ervaring opgedaan om vervolgens Verzorgende IG te worden. Ik heb met verschillende doelgroepen gewerkt en nu werk ik met mensen met lichamelijke aandoeningen. Echt mijn ding. Ik kan goed luisteren en dat is naar mijn idee het begin van passende zorg.”

Op de somatische afdeling waar Ilse werkt, wonen mensen met spierziektes, hersenaandoeningen of reuma waardoor ze niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. In het totaal verblijven er 27 bewoners waarvan de jongste bewoner 36 jaar is maar het grootste deel is 50 plus. Ilse: “Cliënten wonen in een appartement met slaap- en badkamer, een grote woonkamer en berging. Hier krijgen ze letterlijk en figuurlijk de ruimte om de regie over hun leven te houden. Het zorgpersoneel is in hun huis te gast. Uiteraard proberen wij als team om aan te sluiten bij de wensen van cliënten. Naarmate je hier langer werkt, des te beter leer je bewoners kennen, begrijp je waar bepaald gedrag vandaan komt en kun je er ook makkelijker mee omgaan. Daarbij is het belangrijk dat je hun vertrouwen wint en dan wordt het contact beter en dieper. Maar daarvoor heb je geduld nodig; die tijd moet je elkaar gunnen.” 

"Goed luisteren is het begin van passende zorg."

In haar werk krijgt Ilse te maken met verpleegtechnische handelingen: “Dan kun je denken aan stoma- en wondzorg, sondevoeding, infusen aanbrengen via een perifere venflon, insuline spuiten en beademingsapparaten bedienen. Heel uitdagend, zeer leerzaam. Natuurlijk moet je weten waarmee je bezig bent. Die professionaliteit is een voorwaarde maar je kunt altijd bijleren, jezelf ontplooien en een opleiding volgen. Daar staan we als team maar ook Archipel als organisatie, voor open. Wij zijn een enthousiast en leergierig team dat, zoals gezegd, elkaar ondersteunt en helpt. Omdat we zelfsturend zijn, vervullen we ook zorg overstijgende taken zoals roosteren of inkopen doen. Lukt het niet dan kunnen we terugvallen op coaches en netwerkverpleegkundigen. Mijn werk is leuk maar het wordt superleuk zodra ik een band krijg met cliënten. Ik ben niet zomaar een verzorgende die even langskomt. Ik ben Ilse, wij kennen elkaar.”

"Naarmate je hier langer werkt, des te beter leer je bewoners kennen, begrijp je waar bepaald gedrag vandaan komt en kun je er ook makkelijker mee omgaan."

“Ik werk net als mijn collega’s overdag, in de avond en in de nacht. In de nacht werk je voor alle bewoners van Nazareth, dus ook met mensen met dementie. Elke dienst is anders en heeft tegelijkertijd zijn charme. Bij het roosteren houden we rekening met persoonlijke wensen en voorkeuren. We streven allemaal naar een gezond rooster in een gezonde werkomgeving.” 

 

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet&Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Meet & Match

Vacatures

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures