Contactformulier
5 januari 2024

De paden op, de lanen in…

De paden op, de lanen in…
Stefanie, contactverzorgende Huntingtonafdeling

De ziekte van Huntington is een erfelijke hersenziekte waarbij klachten steeds erger worden. Cliënten maken soms bewegingen terwijl ze dat niet willen, praten en slikken kan moeilijker worden en vaak verandert ook het gedrag. Maar toch. Wie met contactverzorgende Stefanie over haar werk op de Huntingtonafdeling van Landrijt spreekt en haar samen met cliënt Sandra op de foto zet, kan maar één conclusie trekken: wat een positieve kanjers. Stefanie: “Wij hebben een enthousiast team van aanpakkers. Ieder op zijn eigen manier. En ja, Huntington is heftig en natuurlijk heeft iemand wel eens een mindere dag. Dat mag. Maar over het algemeen houden cliënten van een grap en een geintje. Met elkaar maken we er gewoon iedere dag het beste van.”

Stefanie werkt op de Huntingtonafdeling. Ze volgde de opleiding tot verzorgende IG bij Archipel waarna de opleiding tot contactverzorgende snel volgde. Stefanie: “Eigenlijk ben ik niet zo van de zorg aan het bed maar dat is op onze afdeling maar een klein onderdeel van het werk. Ik vind het vooral leuk om mensen te begeleiden. Het compromis aangaan. Ik doe dit, jij dat en samen komen we tot het beste resultaat. In mijn rol als contactverzorgende heb ik contact met verschillende disciplines, met de familie en de bewoner zelf: wat wil een cliënt en hoe zorgen we dat iemand de eigen regie houdt. Daarbij ligt de nadruk op welzijn en welbevinden. Het allerleukste van mijn werk is op stap gaan met bewoners. Gewoon eropuit. Wandelen, uitwaaien op de duo-fiets of ik neem het busje van Archipel. Rondje rijden, samen zingen, ijsje eten, samen dineren, filmpje pakken of naar dierentuin. Soms alleen, soms met collega’s. Heerlijk. Je leert cliënten zoveel beter kennen, de gesprekken zijn anders, ze hebben plezier met elkaar en wij met hen.”

"Het allerleukste van mijn werk is op stap gaan met bewoners. Gewoon eropuit."

“Ik werk bij Archipel maar niet per se in de ouderenzorg want onze jongste client is 47 jaar jong. We passen misschien meer in het profiel van de GGZ waarmee we overigens ook samenwerken. Binnen Landrijt zijn er twee Huntingtonafdelingen waar in totaal 18 mensen wonen. In principe is er geen verschil tussen de twee afdelingen. Cliënten hebben structuur nodig, we eten samen en er zijn vaste rustmomenten. De ene cliënt heeft meer zorg en begeleiding nodig dan de andere. Ons team bestaat uit verzorgenden IG, contactverzorgenden, woonbegeleiders, helpenden plus en verpleegkundigen. En leerlingen natuurlijk. Van hen horen we vaak dat ze zich bij ons erg welkom voelen.”

Zin in

Sinds 2023 is Archipel erkend als regionaal expertisecentrum (REC) Huntington. Stefanie:"Nu we een officieel expertisecentrum zijn, delen we de kennis over onze zorg nog beter met andere samenwerkingspartners zodat ook cliënten buiten Landrijt passende zorg krijgen. Het is toch een erkenning voor het specialistische werk dat we hier doen. Wat het volgende uitje zal zijn? We vragen bewoners altijd wat ze graag willen doen en dan kijken we of dat haalbaar is. Daarin gaan we best ver, veel is mogelijk. Binnenkort gaan we naar een musical in het Parktheater. Heb er nu al zin in. Dat ik zeg: we maken er samen iets moois van!”

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures