Werken bij Kwadraat

In de Eindhovense wijk Woensel ligt Kwadraat: een kleinschalige woonvoorziening met een moderne, gezellige sfeer. In de 24 appartementen wonen mensen met het syndroom van Korsakov of Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die verpleeghuiszorg nodig hebben. Zij leven in Kwadraat zo zelfstandig mogelijk, begeleid door enthousiaste medewerkers. Samen wordt gewerkt aan een prettige, zinvolle dag waarin wonen en welzijn centraal staan.

Bij binnenkomst in het prachtige gebouw van Kwadraat, voel je je meteen thuis. Het pand heeft een moderne uitstraling en een huiselijke inrichting. Door de ligging in een gezellige straat leven bewoners tussen andere buurtbewoners in. “Kwadraat is een unieke locatie,” vertellen medewerkers Esther en Melanie. “Verspreid over verschillende verdiepingen bevinden zich vier woongroepen met in totaal 24 appartementen. De bewoners, mensen met Korsakov of NAH, wonen hier zo zelfstandig mogelijk, met zorg op de achtergrond. Er wordt zoveel mogelijk geleefd als thuis. Veel bewoners zijn nog vrij jong en vitaal. Ze doen bijvoorbeeld zelf of onder begeleiding boodschappen, koken, wassen, strijken en onderhouden de tuin. Als medewerkers kijken we hoe we hier zo goed mogelijk bij kunnen ondersteunen, zodat bewoners zo lang mogelijk zelf de regie houden over het leven.”   

Passende leefmilieus

Elk appartement is voorzien van een woonkamer met slaapkamer en eigen sanitair. Ook zijn er verschillende gezamenlijke woonkamers en is er een sfeervolle tuin. Net als bij locatie Landrijt wonen bewoners in passende leefmilieus. Dit betekent dat de omgeving is aangesloten bij de behoeften en wensen. “Zo is er een balansgroep gericht op een goede balans tussen rust en activiteit,” vertellen Esther en Melanie. “Bewoners krijgen hier veel sturing en structuur aangeboden. Daarnaast hebben we een sociogroep met veel ruimte voor activiteiten en sociaal contact. We kijken wat een bewoner nodig heeft en fijn vindt. Zo kan de ene bewoner zelf met een ‘tag’ (een soort sleutel) naar buiten, terwijl een andere bewoner juist wat meer geborgenheid krijgt.” 

 

Fijn wonen en leven

In Kwadraat staan fijn wonen en leven voorop. “De mensen die in Kwadraat wonen hebben een specifieke aandoening,” vertellen Esther en Melanie. “Zowel bij Korsakov als NAH is er sprake van hersenschade. Mensen met Korsakov hebben daarnaast al langere tijd te maken met psychische problemen, veelal als gevolg van een alcoholverslaving. Ze zijn vaak niet meer in staat om problemen op te lossen of iets te plannen. We proberen bewoners zoveel mogelijk te activeren om zelf dingen te blijven doen en handelingen opnieuw aan te leren, zoals koffiezetten of fietsen. Vaak gaat het om kleine succesmomenten. Maar we laten altijd zien hoe waardevol die momenten zijn. Daarnaast is het belangrijk om het verhaal van iemand te kennen. Hier proberen we zo goed mogelijk bij aan te sluiten. Zo hebben we enkele bewoners die nog aan het werk zijn. Eén bewoonster werkt bijvoorbeeld bij de Gasterij van Landrijt en we hebben bewoners die naar de arbeidsmatige dagbesteding Werk en Talent gaan. Op die manier blijven ze gewoon meedoen in de maatschappij.”

Van alle markten thuis 

Bij Kwadraat werken twaalf vaste medewerkers. “We hebben een klein, jong team dat nog zoekende is naar elkaars kwaliteiten. Hierdoor heb je als medewerker veel inbreng. We zouden het leuk vinden om het team verder uit te breiden met nieuwe, positieve collega’s die enthousiast worden van het begeleiden van onze bewoners. Je moet dan denken aan samen boodschappen doen, een spelletje spelen, een kopje koffiedrinken; zinvolle, leuke activiteiten. Hier zijn we van alle markten thuis, zeggen we ook wel. Daarom is het ook zo leuk om bij Kwadraat te werken: elke dag is anders en zijn er nieuwe uitdagingen waar we graag mee aan de slag gaan!”  

Meer weten over locatie Kwadraat? Kijk dan op Archipel Kwadraat.

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures