Contactformulier
8 mei 2023

Verbinder pur sang

Verbinder pur sang
Vanessa, netwerkverpleegkundige

Je werkt als netwerkverpleegkundige. Waarom is het goed dat deze functie er is?

Toen ik zelf als verpleegkundige werkte, was ik vaak op zoek naar iemand die de focus heeft op kwaliteit in de zorg. Hoe geven wij hier vorm aan? Hoe gaan we ermee om? Als er van buitenaf iets van teams wordt gevraagd dan komen er gegarandeerd vragen en reacties als: ‘We doen het toch al goed?’ of: ‘We hebben hier echt geen tijd voor’. Heel begrijpelijk. Dus als we met elkaar iets willen bereiken dan moeten we de dialoog opzoeken en dat is precies wat ik doe.

Bewaken van kwaliteit in de zorg. Kun je daar iets meer over vertellen?

Het gaat over de vertaalslag van het begrip kwaliteit naar de werkvloer. Lastig, want kwaliteit is in zekere zin een subjectief begrip. Wat voor de een kwaliteit is, is het voor een ander niet. Wat wel duidelijk is, is dat bij alles wat we doen de cliënt centraal staat. Dat is onze leidraad. Dat doen we met elkaar, met de hele organisatie. Als er bepaalde afspraken zijn over veiligheid bijvoorbeeld die door een bepaald team niet voldoende worden nageleefd, ga ik samen met hen bekijken wat er nodig is om het beleid wel uit te voeren. Ik sta naast de teams en als het nodig is kan ik zaken overnemen maar tegelijkertijd is het belangrijk dat teams hun eigenaarschap behouden.

Over welke vaardigheden moet je als netwerkverpleegkundige beschikken?

Wat belangrijk is, is goed luisteren. Wat speelt er, wat zijn de onderliggende vragen, het onderliggende gevoel? Even op onderzoek uitgaan. Oog hebben voor details, wat wordt er daadwerkelijk gezegd en misschien nog belangrijker, wat juist niet. Ik ben er om teams te adviseren en te motiveren. En het allerbelangrijkste is misschien wel dat ik geen oordeel heb. Als er weerstand in een team is, neem ik daar de tijd voor. Weerstand hoeft niet negatief te zijn, het kan ook betekenen dat iemand scherp is. Samen gaan we dat gevoel omzetten in iets positiefs, next level. Coachend de verbinding zoeken, overstijgend kijken en denken en vooral meebewegen. Daar word ik iedere dag beter in.

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures