Contactformulier
21 maart 2023

Schaakma(a)t

Schaakma(a)t
Michel, vrijwilliger

Waarom ben je vrijwilliger?

Toevallig kwam ik een tijdje geleden iemand tegen die vrijwilligerswerk doet bij Archipel. Ze komen vaak handen tekort vertelde ze. Er zijn cliënten die met hun ziel onder de arm lopen omdat ze bijvoorbeeld erg beperkt worden door hun aandoening. Ik heb vervolgens op de site van Archipel gekeken en onder het kopje vrijwilligers stond de oproep schaakmaatje gezocht. Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb me aangemeld en al snel volgde een gesprek en werd ik aan een cliënt gekoppeld. Op mijn eigen werk zie ik hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. Daarom doe ik het al jaren, ook buiten Archipel. Ik wil zelf graag bijdragen aan het geluk van een ander. 

Wat houdt jouw vrijwilligerswerk in?

Ik schaak nu een uur in de week met mijn schaakmaatje die in Landrijt woont. We zitten in de Gasterij. Gezellig een kopje koffie erbij en spelen maar. Ik vind het fijn als ik hem een uurtje in een andere wereld kan brengen. De wereld van schaakmat, paardensprongen, koning en koningin. Hij is altijd blij en dankbaar en kan nog dagen napraten over bepaalde zetten. Natuurlijk ben ik benieuwd naar het levensverhaal van deze meneer maar om hem nu meteen met vragen te bestoken? Dat past niet bij mij en misschien zit hij daar helemaal niet op te wachten. Misschien is het sowieso beter om eerst een vertrouwensband op te bouwen. Maar dan nog, als deze meneer liever alleen wil schaken zonder te praten vind ik dat ook prima. Ik pas me aan.

Je vrijwilligerswerk is een-op-een. Hoe bevalt dat?

Ik heb van andere vrijwilligers begrepen dat Archipel regelmatig iets organiseert voor vrijwilligers maar daar heb ik nog niet zoveel van gemerkt. Komt waarschijnlijk door corona. Ik zou het wel aardig vinden om ook andere schakers te ontmoeten. Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘zou je niet wat meer tijd aan je hobby willen besteden?’. Ik vind schaken gewoon leuk net als mijn cliënt. Het voelt ook niet als een belasting of verplichting, dus hoe gemakkelijk kan het zijn?

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures