Contactformulier
3 juli 2023

Genoeg ruimte voor luchtigheid

Genoeg ruimte voor luchtigheid

Verpleegkundige Loes Kanters en Inge Lamers, contactverzorgende en leerling verpleegkunde werken beiden in de Noordertoren. Hier verblijven cliënten die intensieve somatische zorg nodig hebben. Loes: “Ondanks de zware casussen is er absoluut ruimte voor luchtigheid en relativerende geluiden. Wij hebben oprecht zulke lieve, leuke cliënten die samen zorgen voor een goede sfeer. Inge: “Ik heb hen wel eens gevraagd hoe je na zoveel tegenslag positief in het leven kunt blijven staan. Wat ik dan hoor is dat ze niet bij de pakken willen neerzitten: ‘Dit is wat het is, ik kan er maar beter het beste van maken’."

Er verblijven 17 cliënten op de vierde en vijfde etage van de Noordertoren. Ze hebben allemaal een ruim appartement met woon- eetkamer, aparte slaapkamer en eigen badkamer. Ook is er een gezamenlijke woonkamer. Ze zijn redelijk zelfstandig maar kunnen altijd een beroep doen op 24-uurs zorg.

Loes: “Via een detacheringsbureau ben ik hier terechtgekomen en ik ben nooit meer weggegaan.

"Cliënten hebben zware lichamelijke beperkingen maar zijn verstandelijk heel goed bij. Ze weten over het algemeen goed wanneer ze om zorg moeten vragen en weten ze dit niet dan ondersteunen wij hen daarbij. Naast intensieve verpleegkundige zorg krijg je ook te maken met rouwverwerking vanwege de beperkingen die ze hebben en het leren accepteren daarvan. Ik vind het een fijne afdeling om te werken. Ik leer iedere dag en belangrijker nog: ik kan er mezelf zijn omdat we een fijn team hebben en omdat cliënten mij zien als persoon. Als Loes.” 

"Als je bij ons wilt werken, moet je gedegen kennis hebben van ziektebeelden zodat je adequaat kunt reageren"

Inge: “Ik ben vier jaar gelden overgestapt naar de zorg. Als meisje wilde altijd al in de zorg werken maar dat werd me afgeraden. Toen ben ik een ander pad ingegaan, de supermarkt in. Daar heb ik 22 jaar gewerkt maar het verlangen naar de zorg bleef. Op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb de sprong gewaagd. Nooit spijt gehad. Bij Archipel ben ik Verzorgende IG geworden, daarna contactverzorgende en nu ben ik leerling verpleegkunde. Op deze afdeling liggen veel mooie uitdagingen op het gebied van verpleegtechnische handelingen, zoals wondzorg, sondevoeding, buikspoelingen en katheters inbrengen. Daarnaast zijn we het ondersteunend team voor beademingszorg. Daar zijn we ook voor opgeleid, heel interessant. We moeten sowieso onze vaardigheden bijhouden en daar zijn binnen Archipel veel mogelijkheden voor.”   

Soms moet het roer om

“Als je bij ons wilt werken, moet je gedegen kennis hebben van ziektebeelden zodat je adequaat kunt reageren”, besluit Loes. “Je moet weten hoe te handelen en dat initiatief moet je durven en kunnen nemen. Soms moet het roer om. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden belangrijk zodat collega’s weten wat je doet en wat je voor cliënten regelt. Verder is het ook belangrijk om te vermelden dat ons vaste team bestaat uit gevoelsmensen die net als wij hard willen werken. We zijn er voor elkaar. En iedereen die samen met ons de zorg vorm wil geven om zo de kwaliteit naar een volgend niveau te tillen, kan rekenen op collegialiteit, vertrouwen, mooie cliënten en heel veel werkplezier.” 

Landrijt Noordertoren biedt intensieve somatisch zorg aan cliënten met ingewikkelde lichamelijke aandoeningen die invloed kunnen hebben op gedrag en sociale vaardigheden. Hun leeftijd varieert van jongvolwassen tot senior en ze hebben spierziekten zoals ALS en MS maar ook aandoeningen aan de luchtwegen en longen, een doorgemaakte beroerte of niet-aangeboren hersenletsel. Pittige ziektebeelden, zeker wanneer cliënten een progressieve vorm van deze aandoening hebben. De zorg is gericht op het in stand houden van vaardigheden en ondersteunen van functies die zijn weggevallen zoals spreken, lopen of eten. Het deskundige team van Noordertoren bestaat uit artsen, logopedisten, ergo-, en fysiotherapeuten, psychologen, verpleegkundigen en verzorgenden.

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures