Contactformulier
20 februari 2024

Een band opbouwen op de longstay

Een band opbouwen op de longstay
Margriet van de Sande, verpleegkundige Dommelhoef, Sandra van de Graaf, contactverzorgende Dommelhoef.

Het is dinsdagochtend in Dommelhoef. Zorgmedewerkers Margriet en Sandra zitten in het kantoortje om samen administratie af te handelen. Een van de cliënten zit eveneens aan tafel omdat ze het gezellig vindt om erbij te zitten, om te kletsen. Er komt een teamlid binnen om te informeren wie er zin in koffie heeft. Wat opvalt? De ongedwongen sfeer en vriendelijkheid over en weer. Sandra en Margriet: “Dat kan kloppen. Niemand loopt hier chagrijnig rond. En mocht je een dag met het verkeerde been uit bed zijn gestapt, eenmaal hier is dat gevoel meteen verdwenen.”

Sandra is contactverzorgende op de longstay-afdeling somatiek de Dieze in Dommelhof. Ze werkt er 5 jaar terwijl verpleegkundige Margriet 30 jaar ervaring in de zorg heeft bij Archipel. Sandra: “Op onze afdeling wonen 15 cliënten die warme zorg krijgen. Cliënten met MS, Parkinson, Locked-in en Guillain-Barré-syndroom of vanwege de gevolgen van een CVA. De dagelijkse zorg die wij onze cliënten geven is intensief en fysiek stevig van aard. Er wordt hier veel met tilliften gewerkt. Wij starten de dienst met vijf collega’s en in de avond zijn we met z’n drieën. Collega’s zijn gemotiveerd om goede zorg te leveren. Met elkaar kijken we voortdurend op welke manier we de zorg nog verder kunnen verbeteren. Daarbij werken we nauw samen met andere disciplines en dagbesteding.”

"Voor cliënten is de longstay hun thuis"

Margriet: “Die positieve sfeer, dat doen wij niet alleen. Het is een wisselwerking die wij met cliënten hebben. Met elkaar zorgen wij dat zij zich veilig en thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Wat mij betreft is dat het grote voordeel van een somatische afdeling: je kunt echt met cliënten in contact komen en een relatie opbouwen. Praten over verdriet en verlies maar ook over het delen van succes ervaringen. Op deze plek bieden wij professionele en verantwoorde zorg.” 

Samenwerken

Sandra: “Wij zijn op deze afdeling echte teamplayers. We hebben veel voor elkaar over. Als je hier wilt werken moet je kunnen multi-tasken en je moet het ook fijn vinden om langdurige zorg te verlenen. Dat betekent dat je een band opbouwt met cliënten die daarvoor open staan. Het vraagt om geduld en het vermogen om te schakelen want geen een cliënt is hetzelfde. Gelukkig maar." 

Een plek waar ze zichzelf mogen zijn

 “Cliënten zeggen vaak dat we één grote familie zijn. Zo voelt het voor hen dus. Nieuwe teamleden zijn hier altijd welkom. Wie interesse heeft om bij ons te komen werken, nodigen we dan ook van harte uit om kennis te komen maken op de Dieze!”

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures Longstay Dommelhoef

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures