Contactformulier
5 juni 2023

De nacht is heel anders

De nacht is heel anders
Jason, verzorgende IG

Als je Jason King heet, zou je zomaar een artiest kunnen zijn of een muzikant. De Jason King die we bij Archipel Fleuriade spreken is ook een kunstenaar maar dan met mensen met dementie. Jason: ”Toen ik tijdens mijn opleiding te maken kreeg met mensen met dementie wist ik zeker: dít is mijn doelgroep. Hiervoor en hiermee wil ik werken.”

“Man in de zorg? Ik heb het altijd gewild. Het is prachtig om in de psycho-geriatrie te werken. Er zijn veel vormen van dementie die bij iedereen weer anders tot uiting komt. Als er een nieuwe bewoner is, moet ik een interessante puzzel oplossen. Hoe ga ik met deze persoon om? Hoe kan ik deze cliënt het beste bereiken? Hoe kan ik een cliënt benaderen zodat hij de zorg krijgt die past? Dat vind ik iedere keer weer boeiend om te ontdekken. Natuurlijk is dementie een heftig ziektebeeld en in het begin vond ik bewoners zielig. Maar dat gevoel heb ik losgelaten zodat ik beter kan kijken naar de mens achter de cliënt.”  

Zeven op zeven af

Jason draait sinds een jaar alleen nachtdiensten bij Fleuriade. Zeven op zeven af. Jason: “In eerste instantie vanwege fysieke klachten aan mijn rug. Zorg overdag is zwaar, denk aan tillen, aankleden en douchen. In de nacht is die lichamelijke component minder. Ik begin om kwart voor elf in de avond en ben om zeven uur klaar. Gedurende de nacht heb ik de verantwoordelijkheid voor vier afdelingen van in totaal veertig bewoners.”

"Ik geniet ervan als iedereen ligt te slapen en het rustig is. Vooral ook fijn voor de mensen zelf."

“De nacht is heel anders, het is stil en je bent alleen. Ik loop twee rondes; een aan het begin van de avond en een aan het einde van de dienst. Medicijnen uitdelen, sensoren activeren, instoppen, toiletrondes, overdracht schrijven, dat soort zaken. Gedurende de nacht komen sommige cliënten uit bed omdat ze denken dat de dag begint, omdat ze naar huis of hun werk willen of omdat ze hun kinderen of partner zoeken. Dan stel ik ze gerust en drinken we wat. We maken een praatje of lopen een rondje over de afdeling. Als ze rustig zijn, gaan ze weer naar bed.”

"Na een goede nacht volgt over het algemeen een uitgeruste dag."

“Je moet geduld hebben als je in de nacht werkt én je moet zelfstandig zijn”, vindt Jason. “Ook al kun je het Ambulant Verpleegkundig Team bellen of een collega in het gebouw, als er iets gebeurt, moet je weten wat te doen. Die verantwoordelijkheid heb je. Al met al ben ik blij met mijn overstap naar de nachtdienst. Ik geniet ervan als iedereen ligt te slapen en het rustig is. Dat is ook fijn voor de mensen zelf. Na een goede nacht volgt over het algemeen een uitgeruste dag.”

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan de Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures nachtdienst 

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures