Contactformulier
6 februari 2023

De nacht is een andere wereld

De nacht is een andere wereld
Lizet en Liesbeth, verzorgende IG nachtdienst

“Wil je koffie? Melk? Zwart? Zwart als de nacht”, grapt Lizet Struik. Samen met haar collega Liesbeth Renders werkt ze al jaren in de nachtdienst van Archipel Akkers. “Het is zo anders ‘s nachts. De sfeer is anders, er is meer tijd en intimiteit, meer rust en stilte. Er is meer gelegenheid om te praten, om even op de rand van het bed het wel en wee van de dag door te nemen. Om te keuvelen en te kletsen. Cliënten onderstoppen, glaasje water, kussentje hier, kussentje daar, lampje aan, lampje uit. De nacht is gewoon een andere wereld, een wereld waarin wij allebei heel graag werken.”

Liesbeth en Lizet zijn verzorgende IG en werken in vaste nachtdienst waarbij ze de zorg hebben voor 75 cliënten met dementie en somatische klachten. Liesbeth: “We hebben in het begin ook andere diensten gewerkt bij Akkers. Ik ben in de nachtdienst begonnen toen mijn tweede kind werd geboren. Zo kon het thuis allemaal doorlopen en had ik weinig oppas nodig. Ik kon mijn kinderen zelf naar school brengen en halen; ideaal. Ik werk gemiddeld twee diensten per week maar nooit twee nachten achter elkaar. Er zit altijd een nacht tussen waarin ik kan ‘bij’ slapen. Dat werkt voor mij al 14 jaar het beste.”

"Op de rand van het bed, tijd voor het wel en wee van de dag."

De nachtdienst begint ‘s avonds om kwart voor elf tot zeven uur in de ochtend. In principe liggen de meeste mensen bij het begin van de dienst al op bed. Liesbeth: “We werken altijd met twee medewerkers en beginnen met de overdracht. Tijdens de eerste ronde werkt de een op de pg-afdeling en de ander op somatiek. Zijn katheters goed doorgekoppeld, ligt iedereen in bed, kunnen we helpen met toiletbezoek? Vervolgens zoeken we elkaar op en werken we samen. Als de bel gaat, gaan we daar in principe alleen naartoe tenzij zware zorg nodig is. Bij een valpartij, of als een client gedraaid moet worden bijvoorbeeld. Rond zes is de laatste ronde en delen we geneesmiddelen uit. Tot slot schrijven we een rapportage en verzorgen de overdracht.” Op de vraag of ze zelf wel eens in slapen vallen antwoordt Lizet resoluut: “Nee, we blijven altijd bezig: roosters maken, medicatie klaarzetten of reageren op de bel. Het wisselt per nachtdienst hoe druk het is maar een tukkie heb ik nog nooit gedaan.”

Alleen maar voordelen

Lizet Struik: “Ik werk al 25 jaar in de nacht en heb daar, net als Liesbeth voor gekozen toen ik kinderen kreeg. Ik duik na een dienst thuis het bed in als de kinderen thuiskomen, ben ik er voor hen. Het gezinsleven gaat gewoon door. Ik werk het liefste nachten achter elkaar, zo kom ik in een ritme. Vier nachten werken en negen dagen vrij. Eerlijk, ik zou niet anders willen. Nachtdiensten zijn bovendien lichamelijk minder belastend en je hebt ook nog eens recht op onregelmatigheidstoeslag. En mocht er op medisch gebied hulp nodig zijn dan kunnen we altijd een beroep doen op het AVT-team van Archipel. Archipel zelf is een ‘goeie baas’. En binnen Archipel is Akkers een gemoedelijke plek, een beetje ‘dorps’. We kennen elkaar door en door, de betrokkenheid op en het respect voor elkaar is groot. Dat geldt overigens ook voor nieuwe gezichten die al snel zullen merken dat ze hier van harte welkom zijn.”

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures