Contactformulier
19 augustus 2023

De broodtrommel mee naar het werk

De broodtrommel mee naar het werk
Katja, medewerker arbeidsmatige dagbesteding

Je werkt als medewerker arbeidsmatige dagbesteding bij Werk & Talent. Wat doen ze voor cliënten?

Bij Werk & Talent krijgen cliënten met niet-aangeboren-hersenletsel, dementie en aandoeningen als Korsakov arbeidsmatige dagbesteding. Werk & Talent bevindt zich op C'park Bata in Best. Naast de locatie in Best hebben we nog een kleine locatie in Eindhoven voor cliënten die intensieve zorg nodig hebben. Ik werk op beide locaties. In Best hebben we een werkplaats met drie verschillende ruimtes: een ambachtsruimte voor houtbewerking waar ook aan fietsen wordt gesleuteld. In de middelste ruimte vinden assemblagewerkzaamheden plaats zoals doosjes verpakken en bestickeren. De derde ruimte is voor de creatievelingen onder ons. Hier worden bijvoorbeeld schilderijen gemaakt die we verkopen. We werken niet voor de winst maar we willen onszelf wel graag bedruipen. Als we bijvoorbeeld een kast renoveren dan gebruiken we de opbrengst voor de aanschaf van materialen. Deelnemers krijgen dagelijks punten die ze later om kunnen zetten in geld.

Klinkt best leuk!

Is ook zo. Ik heb altijd als Verzorgende IG gewerkt totdat ik toe was aan iets nieuws. Via via kwam ik bij Archipel terecht. Binnenkort ga ik aan de interne opleiding voor jobcoach beginnen om onze cliënten nog beter te coachen. Ik werk hier inmiddels anderhalf jaar en ik ben blij met mijn overstap. Het team is leuk en de diversiteit aan werkzaamheden is erg aantrekkelijk. Naast mijn werk met cliënten regel ik het rooster en het busvervoer. Ik ben echt van de lijstjes. Met het team zijn we voortdurend bezig om nieuwe dingen op te zetten. Zo willen we bijvoorbeeld een repair-shop oprichten. We proberen steeds aan te sluiten op de interesses en het verleden van een cliënt. Wat vindt iemand leuk om te doen, waar ligt de passie en de ervaring? Van daaruit gaan we op zoek. Het is volgens mij ook de enige manier waarop het werkt.

Deelnemers zijn veelal cliënten met Korsakov. Zijn ze enthousiast als ze ‘s morgens in de bus stappen?

Mensen met Korsakov zouden op meer begrip mogen rekenen. Er wordt op een bepaalde manier over deze ziekte gedacht en de buitenwacht staat dan ook snel klaar met een oordeel in de zin van ‘eigen schuld, had je maar niet zoveel moeten drinken’. Maar sommige mensen zijn nu eenmaal extra kwetsbaar voor verslaving en lopen dan door veelvuldig alcoholgebruik hersenschade op. Het zijn in mijn ogen cliënten waarmee we respectvol moeten omgaan. Door onze arbeidsmatige dagbesteding bij Werk & Talent geven wij deze cliënten hun eigenwaarde terug. Met de boterhammentrommel onder de arm stappen ze ‘s morgens de bus in en gaan aan het werk. Het gevoel mee toe doen in het arbeidsproces en erbij te horen is erg belangrijk. En ja, ze kunnen soms wel mopperig zijn en ‘dank je wel’, hoor ik zelden. Maar als je goed kijkt, zie je dat ze het fijn hebben. Dan zeggen ze dat ze er niks aan vinden maar hebben ze een glimlach van oor tot oor. Daar doe ik het voor.

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures