Contactformulier
1 november 2022

Creatieve duizendpoot

Creatieve duizendpoot
Angela, begeleider dagbesteding

Angela met de A van Ander Aanbod. Wat bedoel je daarmee?

Normaal gesproken is het aanbod van dagbesteding gericht op het bewust ophalen van herinneringen en het stimuleren van het geheugen. Daarbij kun je gebruik maken van materialen, geuren, foto’s, muziek en dialoog. Ik denk echter dat de cliënt nog steeds een persoon in ontwikkeling is en niet alleen in het verleden leeft. Je zelf vermaken en ontwikkelen kan ook in het heden. Soms kunnen cliënten iets doen waarmee ze familieleden aangenaam verrassen. ‘Nooit geweten dat mijn vader schilderen leuk vindt’, hoor ik dan terug. En dat is precies wat ik bedoel.

Over welke capaciteiten moet je voor jouw werk beschikken?

Ik werk met cliënten met lichamelijke klachten en met mensen met dementie. Je moet wel affiniteit met de doelgroep hebben en ze de ruimte geven om ze te laten zijn wie ze zijn. Een soort klik. Daarnaast moet je ook kunnen communiceren met je collega’s in je eigen zelfsturende team maar ook met collega’s in de zorg. Zorg en welzijn kun je namelijk niet los zien van elkaar. Samen buigen we mee met de belevingswereld van cliënten. Daarnaast is het handig als je een beetje out-of-the box kunt denken en buiten de gebaande paden durft te treden.

Wat voor activiteiten bieden jullie zoal aan?

Bij het aanbieden van nieuwe activiteiten, kijk ik of het past. Kan een bewoner het mentaal of fysiek aan? Ik probeer mensen in kleine stapjes mee te nemen. Laatst hebben we papier geschept bijvoorbeeld. Dat kan met papier uit de versnipperaar, oude tijdschriften en papieren theezakjes. Maar je kunt ook papier maken van gras en brandnetels. Ze vonden het geweldig. Lekker werken met je handen, duurzaam en ook nog eens een leuk eindresultaat. De Boekenweek staat in het kader van storytelling waarna we de verhalen gaan bundelen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien weten cliënten morgen niet meer wat ze vandaag hebben gedaan maar ze hebben wel een goede dag gehad. De kracht zit dan in de herhaling.

Geïnteresseerd?

Bekijk onze vacatures of neem deel aan onze Meet & Match om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vacatures

Meet & Match

Meer weten over werken bij Archipel?

Contact Werkplezier Vacatures